Wat doe je dan de hele dag?

Ik zit nu al weer anderhalve maand thuis. Zonder werk. Werkeloos. Het ziet er niet naar uit dat ik binnenkort een baan heb. Ik ben niet pessimistisch, maar realistisch. Ik solliciteer nu dan ook alleen maar op vacatures die me echt ontzettend geweldig lijken, maar waarvan de kans klein is dat ik uitgenodigd word op gesprek.

Maar na anderhalve maand lijken toch veel mensen de gene voorbij te zijn, en krijg dan ook regelmatig de vraag “maar wat doe je dan de hele dag?” De klemtoon in de zin wil nog wel eens veranderen waardoor het toch weer een andere vraag lijkt te zijn. Maar de strekking is hetzelfde. Mensen die werken of nog studeren leven ergens naartoe en het lijkt maar moeilijk te bevatten voor die mensen wat je dan zoal met je tijd doet als dit allemaal wegvalt.

Ook heb je de mensen die zelf maar het antwoord geven op hun eigen vraag. Door op te merken dat mijn huis wel heel schoon zal zijn. Of dat ik maar de hele dag voor de televisie hang. Of dat ik niet voor enen mijn bed uit ben. Ik vergelijk werkeloosheid maar altijd met een erg lang weekend. Soms heb je van die weekenden die in een flits voorbij zijn omdat je alleen maar loopt te hollen, maar soms heb je ook weekenden die eindeloos lijken te duren. Soms heb je weekenden waaruit je het beste hebt gehaald, en soms heb je weekenden waarin je je nergens toe hebt kunnen zetten. Dit voelt voor mij hoe werkeloos zijn is. Een aaneen strengeling van weekenden.

Eerlijk, ik ga echt niet iedere dag om 8 uur opstaan. Dan duurt de dag ontzettend lang. Alles wat ik doe gaat een stuk relaxter. Ieder ontbijt is voor mij een zondags ontbijt. Lekker uitgebreid met de krant en een goede kop koffie. Dit is mijn toetje van de dag. Als ik dit niet zou hebben dan zou mijn werkeloosheid echt aanvoelen als een straf. Ook surf ik veel op het web. Hier kan ik me echt uren mee vermaken, met stomme lijstjes, fotoreportages en Facebook. Mijn middagen besteed ik het liefste buiten, als het weer het toelaat in ieder geval, lekker op de fiets een beetje toeren door Rotterdam. Dan als ik thuiskom boodschappen en koken en voor je het weet is de dag al weer om.

Maar eigenlijk wilde ik helemaal geen antwoord geven op deze vraag, omdat het je eigenlijk niets aangaat. Aan een zwangere vrouw die met verlof gaat vraag je dit toch ook niet? Maar wat DOE je dan de hele dag? Ik denk niet dat er veel verschillen zullen zijn, behalve dat de zwangere toewerkt naar een kind en de werkeloze naar een baan. Natuurlijk is een zwangerschapsverlof een heuglijk iets, waar je schaamteloos van kan genieten. Werkeloos zijn is ook niet zo moeilijk. Maar je mag er niet van genieten, want je krijgt je centen van de overheid en je moet maar zo snel mogelijk weer een baan hebben. Maar stiekem doe ik toch mijn best om het zo leuk mogelijk voor mezelf te maken. Zodat ik happy met een nieuwe baan kan beginnen.

Advertisements

3 responses to “Wat doe je dan de hele dag?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s