Tilburg Wietstad

“Tilburg Wietstad” is wat mijn zaterdagkrant groot kopte vandaag. Inclusief een uit verband getrokken quote van de burgemeester himself, en natuurlijk een mooie foto van een hennepplant in bloei. Het is niet slechts een artikel over de plantages in Tilburg; nee het zijn er vandaag maar liefst vijf. Vijf stukken over wiet in Tilburg.

Een paar feitjes uit deze artikels. Er werken zo’n 2500 mensen dagelijks in de wiet-teelt, wat het de grootste bedrijfstak maakt van Tilburg. Werkelijk? Er werken minder mensen in de supermarkten of detailhandel? In Tilburg zijn op ieder gegeven moment van het jaar (behalve als het sneeuwt) rond de 750 plantages actief. En er zouden zo’n 80 grote bendes zich hiermee bezig houden. Niet alleen is het dus een vrij groot circuit maar wordt hier ook nog eens 800 miljoen per jaar mee verdiend. De burgemeester is dan ook niet per definitie tegen gelegaliseerde wiet-teelt. Snap ik.

Verderop in de krant is er het human-interest artikel over de nijpende situatie in Tilburg. Doordat er zo belachelijk veel mensen in de illegaliteit werken en er voor iedere 250 Tilburgers een plantage is, zou de integriteit van de samenleving van Tilburg in het gedrang komen. Nou heb ik vrij lang in Tilburg gewoond, en ik kijk er inderdaad niet meer van op als er een plantage wordt opgerold, in een woonwijk, in een huurhuis, bij je buren. Wel keek ik op van de nieuwste tactiek van de gemeente, het heus Amerikaanse naming and shaming van degenen die wiet teelden en gesnapt werden. De grote plakkaten aan de huizen waarop vermeld stond dat dit huis nu leeg staat en de bewoners niet meer terug komen omdat zij wiet teelden. Ik denk namelijk niet dat die grote bendes zich bezighouden met teelt op zolderkamertjes van goedkope, kleine huurwoningen.

Ook moest mijn vader een keer de brandgang controleren op het bedrijven terrein waar hij toen werkte. Niemand kwam ooit in de brandgang, die helemaal achterlangs alle bedrijven liep. Bij het controleren van de brandgang die goed een kilometer lang was, kwam er een groot obstakel aan het licht: de gang stond helemaal vol met wiet. Uiteraard heeft mijn vader dit gemeld tegen de kleine zelfstandige die zijn baas was, maar wijsheid duurt het langst dus: mondje dicht. Een week later was alle wiet weer weg. Dus ja, aan de ene kant zal de teelt in Tilburg de integriteit van de samenleving wel beïnvloeden, maar de ghetto die omschreven wordt in de artikels is ook weer niet het geheel naar de waarheid.

Misschien is het een beetje een Tilburgse mentaliteit geworden: ik heb er geen last van dus ik hoef er niets over te zeggen. Tuurlijk, je kunt bij de politie klagen over die wiet lucht bij de buren, maar je kunt ook neighbourly aankloppen en vragen of er betere afzuiging kan komen. In welk geval denk je dat je levensvreugde vergroot?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s